Dieta dla osób z Alzheimerem, czyli kilka wskazówek dla opiekunów osób starszych

Do Niemiec do opieki nad starszymi osobami wyjeżdżam od kilku lat. Pracowałam z osobami w różnym wieku oraz w różnej kondycji zdrowotnej. Najczęściej jednak trafiałam do domu osób chorych na Alzheimera. Opieka nad nimi była trudna i nie zawsze przynosiła tyle satysfakcji, ile bym chciała. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić sztuką karmienia osób z Alzheimerem.

Jaka dieta dla osób z Alzheimerem i Parkinsonem?

Kwas foliowy w profilaktyce Alzheimera odgrywa kluczową rolę. Dlatego powinniśmy zadbać o zapewnienie odpowiednich ilości witaminy B9. Dostarczysz jej wraz z warzywami: soja, szpinak, szparagi, bób, brukselka, buraki, soczewica, brokuły i zielony grosze. Owoce zawierają nieco mniej kwasu foliowego, ale warto do diety włączyć pomarańcze lub sok pomarańczowy, banany i jabłka. Pieczywo razowe i otręby pszenne to kolejne źródła witaminy B9. Kurze jajka zawierają kwas foliowy, ale niektórzy lekarze przestrzegają przed nadmierną ich ilością, szczególnie jeśli ktoś ma podwyższony poziom cholesterolu. Najlepszym źródłem witaminy B9 jest wątróbka kurza i wołowa.

Witamina B9 odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (oraz jego rozwój), a ponieważ nasz organizm nie ma zdolności do jej wytwarzania, niezmiernie ważne jest, by kwas foliowy dostarczać wraz z pożywieniem, a czasami nawet wymagana jest jego suplementacja. Jednak to nie jedyna ważna witamina. Zadbaj, by Twój podopieczny spożywał produkty zawierające także inne witaminy z gruby B (szczególnie B12), witamina C i witaminy z grupy E, a także przeciwutleniacze, które blokują działanie wolnych rodników i tym samym spowalniają procesy starzenia.

Co powinna jeść osoba z Alzheimerem?

Specjaliści opracowują specjalne diety dla osób z Alzheimerem oraz osób, które chcą działać prewencyjnie. Inspiracją jest przede wszystkim dieta śródziemnomorska, bogata w zielone warzywa, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy czy oliwa z oliwek. Zdecydowanie należy ograniczać żółty ser, masło i margarynę, czerwone mięso, słodycze i wypieki oraz smażone potrawy.

Jak najwięcej produktów należy spożywać na surowo, ponieważ obróbka termiczna zabija część witamin i składników mineralnych (np. tak ważny kwas foliowy i przeciwutleniacze). Dlatego warzywa staraj się podawać swojemu podopiecznemu bez przetwarzania. Jeśli ma on problemy z układem trawiennym, najlepiej je gotuj.

Jak karmić podopiecznych z Alzheimerem?

Pierwsza zasada mówi o tym, by stymulować chorego do samodzielnego jedzenia. Wspólne posiłki przypominają mu o potrzebie fizjologicznej, o której tak często chorzy zapominają. Pozostawieni bez opieki przestaną jeść lub sporadycznie i nieregularnie będą jeść w nadmiernych ilościach, a to z kolei prowadzi do utraty wagi i siły. Dlatego przygotuj miejsce, w którym wspólnie będziecie jeść. Gumowe podkładki sprawią, że naczynia nie będą się ślizgać, a odmienny ich kolor od zastawy sprawi, że senior łatwiej trafi sztućcem w talerz i nabierze porcję dania. W pewnym momencie podopieczny zacznie jeść palcami. Jeśli sztućce zdecydowanie odrzuci, pozwól mu na – to nadal samodzielne spożywanie posiłków.

Lekarze zalecają, by posiłki dla osób starszych były kaloryczne, dzięki temu zjadając nawet niewielką porcję, dostarczą minimum kalorii potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wraz z pogarszaniem się stanu zdrowia, choremu będzie trudniej przeżuwać przygotowywane posiłki. Staraj się, by miały one przyjazną dla niego konsystencję. Stosuj sosy (szczególnie do mięs), a gdy będzie to konieczne, przygotowuj papki, a nawet płynne posiłki, które przez słomkę, ale samodzielnie Twój podopieczny spożyje. Żywienie osoby chorej na Alzheimera możesz również ułatwić, podając mu specjalną żywność medyczną.

Oczywiście dietę każdemu choremu ustala lekarz, a Ty dostaniesz szczegółowe wytyczne, jak przygotowywać posiłki. Decydując się jednak na podjęcie tej wymagającej pracy, warto wcześniej przygotować się do tego zadania. Dzięki temu będziesz miał podstawową, a może nawet szerszą wiedzę, dzięki której mniej czasu poświecisz na poznawanie wymogów. Przygotuj sobie także listę przepisów – gdy będziesz zmęczony lub po prostu, gdy braknie Ci pomysłów, będziesz miał gotowy pomysł na obiad!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *