Poradniki

4 sposoby na zachowanie świeżości domowych wypieków na dłużej

• Zakładki: 114


Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane słodkości, które rozpieszczają podniebienie rodziny i przyjaciół. Aromatyczny placek z sezonowymi owocami, krucha i delikatna beza, miękkie pianki typu marshmallow… Takie przysmaki można by wymieniać bez końca. Bardzo często jednak okazuje się, że domowe wypieki są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika. Następnego dnia tracą swoje walory, a liczba ich amatorów gwałtownie spada. Nie musi tak być! Co zrobić, aby domowe wypieki dłużej zachowały świeżość i kuszący aromat? Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego opakowania i sposobu przechowywania. Jedną z propozycji mogą być torebki celofanowe na ciasteczka, ale pomysłów nie brakuje.

Metalowa puszka – praktyczna ozdoba

To zdecydowanie jedno z ulubionych akcesoriów wszystkich miłośników pieczenia. Dostępne w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach, metalowe puszki są niezastąpionym pojemnikiem na ciastka czy cukierki. Kolorowa folia, którą jest pokryta puszka, nie tylko chroni słodkości przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, ale też sprawia, że naczynie nabiera walorów dekoracyjnych. Metalowa puszka doskonale chroni delikatne słodycze, takie jak ptysie czy eklery, przed wysychaniem. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość i estetyczny wygląd.

Bawełniana ściereczka – tradycja przede wszystkim

Oto propozycja dla miłośników tradycyjnych rozwiązań. Piekąc ciasto kruche lub drożdżowe, wystarczy przykryć je ściereczką wykonaną z oddychającego materiału, aby zachować świeżość słodkości. Tak chronione ciasto pozostaje przydatne do spożycia około tygodnia, jednak na skrócenie terminu przydatności mogą mieć wpływ m.in. temperatura i użycie świeżych owoców. Bawełniana lub lniana ściereczka z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Ten kawałek materiału wystarczy, aby móc cieszyć się pysznym ciastem przez długi czas.

Torebki celofanowe na ciasteczka – dostępne od ręki

Oto jedno z najbardziej praktycznych rozwiązań dostępnych na rynku. Torebki celofanowe na ciasteczka są nie tylko łatwe w przechowywaniu, ale też mogą zostać wielokrotnie użyte. Dzięki temu to rozwiązanie staje się naprawdę ekologiczne. Wybierając torebki celofanowe na ciasteczka, możemy zdecydować się na różne systemy zamykania, na przykład zapięcie strunowe. Torebki celofanowe na ciasteczka są lekkie i wytrzymałe, i właśnie dlatego cieszą się tak dużym zainteresowaniem wśród miłośników wypieków. Kupując je, pamiętajmy, aby decydować się na torebki wykonane z materiału mogącego mieć kontakt z żywnością. Poinformują nas o tym specjalne oznaczenia na opakowaniu.

Plastikowe pudełka z pokrywką – dużo się zmieści

Oto jedno z najbardziej nowoczesnych rozwiązań dotyczących przechowywania domowych wypieków. Plastikowe pudełka z pokrywką dla wielu z nas są synonimem lunchboxów, które codziennie zabieramy ze sobą do biura. Tym razem jednak, zamiast obiadu czy drugiego śniadania, warto do nich spakować domowe ciastka, lizaki lub cukierki. Dzięki łatwemu systemowi zamykania, takie rozwiązania coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Plastikowe pudełka można bez trudu ustawić jedno na drugim, oszczędzając w ten sposób miejsce i dokładnie widząc, co znajduje się wewnątrz pudełka, bez konieczności jego otwierania.

Artykuł powstał we współpracy z łódzkim producentem opakowań foliowych, firmą Opak-Fol.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
48 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.