Lifestyle

Cykoria – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

• Zakładki: 63


Cykoria to roślina, która należy do rodziny astrowatych, której liściasta główka jest nie tylko jadalna, ale zawiera także cenne składniki odżywcze. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne posiada cykoria oraz jak wykorzystać ją w kuchni, by z jej spożywania czerpać jak najwięcej korzyści.

Właściwości zdrowotne cykorii

W cykorii znajdziemy cenne witaminy i minerały: witaminy z grupy B (B1, B2 i kwas foliowy), witaminę C, magnez, potas, mangan, żelazo, fosfor, sód, cynk i karoten. Ponadto cykoria jest źródłem laktucyny oraz laktukopiryny, które wspierają pracę żołądka, a także przyczyniają się do wydzielania większej ilości żółci.

Cykoria przyczynia się więc do poprawy trawienia, przy okazji wzmagając apetyt. Po cykorię powinny sięgać przede wszystkim osoby z wysokim poziomem cholesterolu, a także z cukrzycą. Ponadto cykoria usprawnia pracę nerek, a także zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Cykoria powinna zagościć w diecie kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz kobiet karmiących piersią, ponieważ roślina ta stymuluje produkcję mleka.

Zastosowanie cykorii w kuchni

Aby czerpać z cykorii jak najwięcej składników odżywczych, warto dodawać ją do potraw w postaci surowej. Cykoria będzie wyśmienitym uzupełnieniem do sałat – idealnie komponuje się z orzechami włoskimi, sosem winegret, wędlinami, serami (również pleśniowymi) oraz owocami. Tak naprawdę cykorię możemy używać do przygotowywania najróżniejszych sałatek, pamiętając jednak o jej dość gorzkim smaku. Poddana obróbce termicznej traci część składników, przede wszystkim wrażliwy na wyższe temperatury kwas foliowy, można jednak wykorzystać ją do przyrządzania ciepłych przekąsek.

Cykoria – kawa bez kofeiny dodająca siły

Cykoria mimo swoich właściwości zdrowotnych dość rzadko używana jest w polskiej kuchni. Znacznie częściej pijemy kawę z cykorii, która mimo, że nie zawiera kofeiny, dodaje nam siły i skutecznie poprawia koncentrację. Jak to możliwe? Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą dużej zawartości magnezu i żelaza – pierwiastków, których niedobory objawiają się ogólnym osłabieniem organizmu, sennością, ciągłym zmęczeniem. Ponadto kawa z cykorii zwiększa aktywność flory bakteryjnej w jelitach, dzięki czemu poprawia naszą odporność. Jej picie zwiększa także przyswajalność wapnia, a także pobudza metabolizm. Ponieważ ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, polecana jest diabetykom oraz osobom, które się odchudzają.

Kawa z cykorii, a także cykoria w postaci liści to produkty, które na stałe powinny zagościć w naszej kuchni. Uzupełnienie ważnych dla zdrowia pierwiastków i witamin gwarantuje poprawę zdrowia i samopoczucia.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością Aronia.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
121 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *