Decydując się na płytę indukcyjną, musimy również wybrać do niej odpowiednie garnki. Zdarza się, że naczynia, w których gotowaliśmy dotychczas, sprawdzą się również na indukcji. Jeśli jednak musimy kupić nowe garnki indukcyjne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Czym charakteryzują się dobre garnki indukcyjne?
Im grubsze dno, tym lepsze garnki indukcyjne
W garnkach do płyty indukcyjnej najważniejsze jest dno. Musi być ono wykonane z materiału ferromagnetycznego, który przewodzi fale elektromagnetyczne, które nagrzewają dno, a co za tym idzie przygotowywane danie. Ważne jest również, by garnek do indukcji miał grube, co najmniej trzywarstwowe dno. Grube dno nie ulegnie odkształceniom, które sprawiłyby, że garnek w ogóle nie zostałby wykryty przez płytę indukcyjną. Najlepiej jest wybrać garnki indukcyjne z aluminiową wkładką w dnie, która nie tylko przyspiesza gotowanie, ale również przedłuża utrzymywanie się ciepła już po wyłączeniu płyty indukcyjnej.
Dobre garnki indukcyjne – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Szukając nowych naczyń, warto także zwrócić uwagę na inne ich właściwości. Jeśli mamy mało miejsca do przechowywania dobrze sprawdzą się garnki z odpinaną rączką, natomiast nie zaleca się garnków ceramicznych, które łatwo jest zarysować, również przy wkładaniu jeden w drugi. W takim przypadku najlepsze będą stalowe garnki indukcja – zestaw garnków ze stali nierdzewnej z patelnią i rondlem będzie doskonałym wyborem, gdy musimy wymienić wszystkie naczynia do płyty indukcyjnej.
Jeśli planujemy pieczenie zapiekanek w piekarniku z wykorzystaniem garnków, nie mogą mieć one drewnianych ani plastikowych uchwytów, a pokrywka musi być wykonana ze szkła hartowanego. Do wyboru mamy również garnki indukcyjne czarne, białe czy czerwone, dzięki czemu z łatwością dobierzemy naczynia do aranżacji kuchni.
Fot. Shutterstock.