Lifestyle

French press – jak przygotować kawę w zaparzaczu?

• Zakładki: 36


French press to proste w obsłudze urządzenie, które pozwala zaparzyć pyszną kawę w domu. Parzenie kawy we french pressie polecamy przede wszystkim fanom mocnej kawy – czarnej bądź z mlekiem. Kawa parzona za pomocą francuskiej prasy ma charakterystyczny, intensywny smak, który różni się od smaku kawy z chemexa czy kawiarki. Dowiedz się, jak przygotować kawę we french pressie.

Jak przygotować się do parzenia kawy we french pressie?

French press to urządzenie, które skonstruowane zostało we Francji, jednak dopiero Włosi opatentowali french press i rozsławili na całą Europę i świat. Zaparzacz do kawy szczególnie popularny stał się w Danii oraz Wielkiej Brytanii, jednak z praski francuskiej chętnie korzystają mieszkańcy całego Starego Kontynentu.

Szklane lub metalowe naczynie wraz z tłokiem i przykrywką tworzą prostą i niezawodną konstrukcję – pod warunkiem, że są wykonane z dobrej jakości materiałów. Tanie, plastikowe elementy, podobnie jak nieodpowiedni metal mogą zaburzać idealny smak kawy, dlatego kupując french press, warto zwrócić uwagę na jakość wykonania. Ważnym czynnikiem, od którego zależy sukces w parzeniu pysznej kawy, jest idealnie dopasowany do naczynia tłok z drobnym sitkiem, dzięki którym uda nam się dokładnie oddzielić napar od fusów.

Przed parzeniem kawy we french pressie należy nalać do naczynia bardzo ciepłej lub gorącej wody. Kawa parzona w ciepłym naczyniu smakuje znacznie lepiej niż schłodzonym. Do przygotowania kawy we french pressie możemy użyć kawy ziarnistej o dowolnym stopniu palenia. Ziarna kawy mielimy na chwilę przed parzeniem kawy, najlepiej używając w tym celu młynka żarnowego, który nie miażdży ziaren, jak młynek ostrzowy, nie wytwarza również pyłu, który psuje smak kawy. Do zaparzenia kawy we french pressie potrzebować będziemy dość grubo zmielonych ziaren kawy – powinny być one zmielone podobnie, jak do dripa i niewiele grubiej niż do chemexa. Ponieważ kawę we french pressie parzymy 4 minuty, kawa ma długi kontakt z wodą, zbyt drobno zmielone ziarna mogą powodować goryczkę. Drobne ziarna mogą również przedostać się przez sitko w tłoku praski francuskiej.

Jak zaparzyć kawę we french pressie?

Pierwsze parzenia kawy we french pressie najlepiej weryfikują zarówno odpowiednią grubość mielenia ziaren, jak i ilość kawy na litr wody. Bariści zalecają rozpocząć parzenie kawy we french pressie od 60 g na 1 litr wody i w miarę potrzeby zmniejszać lub zwiększać ilość kawy przy kolejnych parzeniach.

Do ogrzanego wcześniej gorącą wodą naczynia wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją niewielką ilością wody o temperaturze 95stopni Celsjusza – woda powinna jedynie przykryć zmielone ziarna. Po 30 sekundach dolewamy pozostałą część wody i całość przykrywamy na kolejne 3,5 minuty. Po tym czasie napar możemy delikatnie zamieszać, niektórzy nie mieszają całego naparu, a jedynie ściągają łyżeczką osad kawowy. Następnie do naczynia wkładamy tłok i przeciskamy przez naczynie, oddzielając fusy od naparu.

Wbrew pozorom parzenie kawy we french pressie nie jest kłopotliwe – zajmuje niewiele czasu, nie wymaga dużych umiejętności, a jednocześnie pozwala w domowych warunkach, bez użycia ekspresu, zaparzyć kawę bez fusów. Co ciekawe, we french pressie zaparzymy również herbatę, jeśli nie dysponujemy odpowiednimi zaparzaczami.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
53 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *