Płyty indukcyjne pojawiają się w coraz większej ilości mieszkań, a dzieje się tak za sprawą ich licznych zalet. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że do gotowania na tego typu płycie będzie nam potrzebny odpowiedni garnek czy patelnia. Jak więc wybrać garnek do indukcji?
Dobry garnek do indukcji, czyli jaki?
Gotowanie na kuchence indukcyjnej znacznie różni się od przygotowywania potraw na kuchni gazowej czy ceramicznej. Część osób podczas zakupu kuchenki nawet nie bierze pod uwagę indukcji. Jest to spowodowane obawą o konieczność kupienia dodatkowego drogiego zestawu garnków. Może się jednak okazać, że garnek do indukcji mamy już we własnym domu. Na co powinniśmy zwrócić uwagę? Najważniejszym elementem jest bezsprzecznie dno garnka. To właśnie ono powie nam o tym, czy naczynie nadaje się do wykorzystania na kuchence indukcyjnej. Mówi się, że im więcej warstw ma dno, tym lepiej. W tej części znajdziemy tworzywo ferromagnetyczne, które działa na zasadzie przejścia energii z indukcji do potrawy. Jeśli płyta jest wydzielona na osobne pola grzewcze, ważne będzie również wzięcie pod uwagę średnicy dna. Jeśli duży garnek 10l postawimy na małym polu grzewczym, indukcja nie wykryje naszego naczynia. Najlepiej jest więc stosować się do wymagań producentów. Wtedy będziemy mieć pewność, że wybierzemy naczynie o odpowiedniej średnicy dna. Co więcej, powinniśmy wybierać garnki o idealnie płaskim dnie. Pozwoli nam to ograniczyć straty energii cieplnej. Wystarczy jedynie zastosować się do tych kilku wskazówek, by wyposażyć się w idealny garnek do indukcji!
Fot. Shutterstock