Różne

Jakie są właściwości oleju lnianego? – cz. 1

• Zakładki: 49


Właściwości oleju lnianego

Aktualnie można śmiało powiedzieć, że przeżywamy rozwój branży kosmetycznej. Półki w drogeriach uginają się od bogactwa wszelkich kosmetyków. Dla każdej części ciała i rodzaju skóry powstały specjalne serie kosmetyków, których zadaniem jest intensywna pielęgnacja i poprawa kondycji skóry. Niestety wiele kosmetyków, które używamy zawiera dodatki szkodliwe dla naszej skóry i zdrowia. Substancje zapachowe czy barwniki mogą powodować alergie i zamiast pielęgnować – szkodzić. Jak zatem w bezpieczny sposób pielęgnować nasze ciało? Idealne rozwiązanie jest bliżej niż myślisz – w Twojej kuchni lub na półce sklepu spożywczego. Z pewnością zżera Cię ciekawość czym jest ta magiczna substancja – w takim razie zostań z nami!

Bohaterem naszego dzisiejszego artykułu jest olej lniany. Uzyskuje się go poprzez obróbkę ziaren siemienia lnianego. Najlepszy oczywiście jest ten tłoczony na zimno. Zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych. Co ciekawe właściwości oleju lnianego wykorzystywali już nasi przodkowie. Prababki stosowały go nie tylko w kuchni.

Jak powstaje olej lniany?

W zasadzie w procesie tym nie ma nic skomplikowanego. Specjalne maszyny tłoczą nasiona lnu. Odpowiednia konstrukcja naszym pozwala na przeprowadzenie tego procesu w znacznie niższej temperaturze (50 °C) niż ta, w której zazwyczaj odbywa się tłoczenie oleju. Tak przeprowadzony proces pozwala na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych. Poznaj najlepsze sposoby wykorzystania właściwości oleju lnianego nie tylko w gastronomii.

Właściwości oleju lnianego: składniki odżywcze

Dlaczego olej lniany jest tak ważnym składnikiem diety? To najlepsze i najbardziej dostępne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oto najważniejsze składniki oleju lnianego:

  • Kwas oleinowy (nienasycony, Omega-9)
  • Kwas alfa-linolenowy (Omega-3)
  • Kwas linolowy (Omega-6)
  • Witamina E

Bardzo ważny jest sposób przechowywania oleju lnianego. Żeby jak najdłużej zachował swoje właściwości, dobrze jest trzymać go w chłodzie – najlepiej w lodówce. Niska temperatura pozwala uchronić kwasy omega przed zniszczeniem. Olej lniany przechowywany w lodówce zachowuje też na dłużej swoje właściwości smakowe i świeżość. Chcesz dowiedzieć się, jak możesz wykorzystać właściwości oleju lnianego? Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu, w którym opowiemy o praktycznym zastosowaniu tego produktu.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
8 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *