
Aktualnie można śmiało powiedzieć, że przeżywamy rozwój branży kosmetycznej. Półki w drogeriach uginają się od bogactwa wszelkich kosmetyków. Dla każdej części ciała i rodzaju skóry powstały specjalne serie kosmetyków, których zadaniem jest intensywna pielęgnacja i poprawa kondycji skóry. Niestety wiele kosmetyków, które używamy zawiera dodatki szkodliwe dla naszej skóry i zdrowia. Substancje zapachowe czy barwniki mogą powodować alergie i zamiast pielęgnować – szkodzić. Jak zatem w bezpieczny sposób pielęgnować nasze ciało? Idealne rozwiązanie jest bliżej niż myślisz – w Twojej kuchni lub na półce sklepu spożywczego. Z pewnością zżera Cię ciekawość czym jest ta magiczna substancja – w takim razie zostań z nami!
Bohaterem naszego dzisiejszego artykułu jest olej lniany. Uzyskuje się go poprzez obróbkę ziaren siemienia lnianego. Najlepszy oczywiście jest ten tłoczony na zimno. Zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych. Co ciekawe właściwości oleju lnianego wykorzystywali już nasi przodkowie. Prababki stosowały go nie tylko w kuchni.
Jak powstaje olej lniany?
W zasadzie w procesie tym nie ma nic skomplikowanego. Specjalne maszyny tłoczą nasiona lnu. Odpowiednia konstrukcja naszym pozwala na przeprowadzenie tego procesu w znacznie niższej temperaturze (50 °C) niż ta, w której zazwyczaj odbywa się tłoczenie oleju. Tak przeprowadzony proces pozwala na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych. Poznaj najlepsze sposoby wykorzystania właściwości oleju lnianego nie tylko w gastronomii.
Właściwości oleju lnianego: składniki odżywcze
Dlaczego olej lniany jest tak ważnym składnikiem diety? To najlepsze i najbardziej dostępne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oto najważniejsze składniki oleju lnianego:
- Kwas oleinowy (nienasycony, Omega-9)
- Kwas alfa-linolenowy (Omega-3)
- Kwas linolowy (Omega-6)
- Witamina E
Bardzo ważny jest sposób przechowywania oleju lnianego. Żeby jak najdłużej zachował swoje właściwości, dobrze jest trzymać go w chłodzie – najlepiej w lodówce. Niska temperatura pozwala uchronić kwasy omega przed zniszczeniem. Olej lniany przechowywany w lodówce zachowuje też na dłużej swoje właściwości smakowe i świeżość. Chcesz dowiedzieć się, jak możesz wykorzystać właściwości oleju lnianego? Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu, w którym opowiemy o praktycznym zastosowaniu tego produktu.