Cynamon, pomarańcze, przyprawy korzenne to zapachy, które wprawiają nas w błogi nastrój. Kojarzą nam się ze świętami – z ciepłem rodzinnym, chwilą odpoczynku i niepowtarzalną atmosferą. W tym czasie szczególnie chętnie sięgamy po kawę przyprawioną w bożonarodzeniowym stylu. Przygotuj świąteczną kawę dla całej rodziny i wspólnie rozsiądźcie się z fotelach, z kubkiem gorącego napoju w dłoniach.
Popularna kawa świąteczna – przepisy, które warto zapamiętać
Święta Bożego Narodzenia pachną przede wszystkim jabłkiem, cynamonem, pomarańczą i goździkami. Podobnie pachnie kawa świąteczna, po którą sięgamy najczęściej:
- kawa z cynamonem – cynamonu możemy użyć zarówno do przyrządzenia pysznego latte, domowej białej kawy, jak i klasycznego espresso; wystarczy wsypać odrobinę cynamonu, by cieszyć się pysznym smakiem i pięknym aromatem; cynamon jest także przyprawą o silnych właściwościach zdrowotnych, dlatego warto wypić od czasu do czasu kawę ze szczyptą cynamonu
- kawa piernikowa – do jej przygotowania będziemy potrzebowali cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i ekstraktu z wanilii; do przygotowania jednej kawy używamy po szczypcie wszystkich przypraw; nie możemy ich jednak zastąpić przyprawą do piernika w proszku, gdyż zawiera ona mąkę
- kawa dyniowa – popularna przede wszystkim w okresie Halloween, doskonale sprawdzi się także w grudniu; potrzebować będziemy po szczypcie cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, cukru wanilinowego, goździków i łyżki puree z dyni, który możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowe puree w słoiku
Zaskakująca kawa świąteczna – zaskocz swoich gości!
Świąteczną kawę możemy przygotować również w mniej tradycyjnym wydaniu:
- kawa świąteczna „biała malina” – chociaż maliny nie są owocami, które kojarzą nam się z zimą i świętami, kawa „biała malina” zdecydowanie wpisuje się w świąteczny klimat; potrzebować będziemy 100 g malin, 3 (lub więcej) kawałków białej czekolady, które rozpuścimy w 100 ml skondensowanego mleka; kawa „biała malina” jest naprawdę słodka, dlatego możemy użyć niesłodzonego mleka skondensowanego
- kawa orange-chilli – do espresso dolewamy 200 ml zagotowanej z papryczką chilli wody oraz 2 plasterki pomarańczy; kawę orange-chilli możemy posłodzić, łącząc ostry i słodki smak
- kawa po irlandzku – tę kawę możemy zaproponować gościom niezmotoryzowanym; do espresso dodajemy 50 ml whisky oraz syrop z cukru trzcinowego, który przygotowujemy w proporcjach 1:1 z wodą (na ¼ szklanki wody wsypujemy ¼ szklanki cukru i całość zagotowujemy, aż powstanie gęsty syrop); kawa po irlandzku jest gęsta, pyszna, słodka, doskonale rozgrzewa i pobudza
Warto także zaopatrzyć się w gotową kawę świąteczną – w sklepie Cafe Ina dostępne są zestawy, które możemy również wykorzystać na prezent dla najbliższych smakoszy kawy.