Przyprawy mają cenne właściwości zdrowotne i wyjątkowe walory smakowe. Dzięki nim łatwiej jest ograniczyć spożycie soli, eksperymentować kuchni, a także zredukować ilość mięsa na rzecz potraw wegetariańskich i wegańskich. Dzisiaj skupimy się na zdrowotnych właściwościach przypraw. Dowiedz się, które najzdrowsze przyprawy warto włączyć do diety.
Najzdrowsze przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych
Stany zapalne w organizmie mają różną przyczynę. Oprócz zakażeń bakteryjnych, wirusowych i grzybicznych powodują je zła dieta, używki i brak aktywności fizycznej oraz nadwaga i otyłość. Niestety stany zapalne nie pozostają bez konsekwencji – osłabiają odporność, utrudniają pracę narządów wewnętrznych, przyczyniają się do wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Dlatego tak ważna jest profilaktyka. Stanom zapalnym przeciwdziałają takie przyprawy, jak:
- kurkuma – a przede wszystkim zawarta w niej kurkumina
- kozieradka
- lubczyk
- czarnuszka
- imbir
- cynamon
- goździki
Najzdrowsze przyprawy w diecie lekkostrawnej
Osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym, szczególnie zawyżonym poziomem cholesterolu, osoby z wrzodami żołądka czy stłuszczoną wątrobą w sposób szczególny powinny zwrócić uwagę na swoją dietę. Musi być ona lekkostrawna – należy zapoznać się z listą produktów zalecanych i zakazanych w diecie wątrobowej. Aby była ona smaczniejsza i przynosiła jeszcze większe korzyści, należy korzystać z dobrodziejstw najzdrowszych przypraw, usprawniających funkcjonowanie układu trawiennego:
- kurkuma
- cynamon – uważać należy w przypadku wrzodów
- imbir – ułatwia trawienie, ale jest zakazany u osób z wrzodami i refluksem
- czarnuszka
- kolendra
- majeranek
Najzdrowsze przyprawy na odporność
Sprawnie funkcjonujący układ immunologiczny uchroni nas przed niejedną infekcją. Dlatego warto dbać o odporność, również poprzez stosowanie najzdrowszych przypraw w kuchni:
- czosnek – naturalny antybiotyk
- czosnek niedźwiedzi – łagodniejszy dla żołądka i wątroby
- imbir
- goździki
- pieprz cayenne, papryczka chilli
- kardamon
Większość wymienionych przez nas przypraw wykazuje różnorodne właściwości zdrowotne, dlatego spożywając je, dbamy jednocześnie o odporność, serce, żołądek, wątrobę i inne narządy. Najzdrowsze przyprawy warto wsypać do poręcznych słoiczków i ustawić je w widocznym miejscu, by jak najczęściej po nie sięgać. Niektóre z nich, takie jak kurkumę (a właściwie kurkuminę) czy czosnek możemy także suplementować.
Artykuł powstał we współpracy z apteką internetową apteka-leki.pl