Lifestyle

Ramen – zupa czy drugie danie?

• Zakładki: 49


Z jednej strony zupa, z drugiej potrawa tak obfita w składniki, że niemal drugie danie. Ramen. Czym jest i co warto wiedzieć o tym japońskim przysmaku? Przeczytaj artykuł i poznaj tajemnice jednej z najpopularniejszych i uwielbianych na całym świecie potraw azjatyckich!

Co to jest ramen?

Choć spopularyzowany w Polsce ramen kojarzy się z kuchnią japońską, ten oryginalny w rzeczywistości pochodzi z Chin. Należy do zup, jednakże jest bardzo pożywny, sycący i pełny stałych składników, w związku z czym podawany na obiad nie wymaga łączenia z drugim daniem. W ramenie obowiązkowo występują bulion z tare i makaron, dodatkowo zaś mięso, jajka, wodorosty nori, warzywa.

Warto wiedzieć, że nazwa „ramen” tak naprawdę odnosi się nie do całego dania, lecz do makaronu. Podobnie można powiedzieć o „spaghetti”, które wcale nie przesądza o rodzaju sosu ani dodatkach. Umownie jednak kiedy mówi się ramen, ma się na myśli konkretny rodzaj podania: zupę.

Chcesz zamówić ramen? Łódź zaprasza do Susharni przy ul. Pomorskiej 13!

Rodzaje ramenu

Różnorodność ramenu rozpoczyna się już od bazy, czyli tare – esencji, z której powstaje bulion. Można wykonać ją na bazie popularnej pasty miso, ale nie tylko. W zależności od bazowych składników bulion wychodzi lżejszy lub cięższy, co przekłada się na smak i konsystencję. Główny składnik stały ramenu, a więc makaron, także przybiera rozmaite formy, długości, kształty, konsystencje, surowce wykonania. W łódzkiej Susharni można liczyć na makaron własnej produkcji. Do wyboru są wywary na bazie fermentowanej kapusty kimchi, wołowiny, drobiu. Każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno na początek przygody z ramenem, jak i na późniejszym etapie znajomości z tą pyszną pożywną zupą.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
140 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *