Różne

Zielona herbata – właściwości i sposób parzenia zielonej herbaty

• Zakładki: 19


Chociaż wywodzi się z Chin, obecnie uprawia się ją również w Japonii, Indiach, Indonezji, a nawet w Turcji. Mało kto wie, że zielona herbata produkowana jest z tych samych roślin, co herbata czarna oraz czerwona i biała. Różny stopień fermentacji sprawia, że herbaty te różnią się smakiem, zapachem, kolorem wywaru oraz właściwościami. Czym charakteryzuje się herbata zielona i jak należy ją parzyć?

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Zielona herbata znana jest z wielu właściwości, dzięki którym chętnie zastępujemy nią czarną herbatę czy kawę. Chętnie sięgają po nią osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Dzięki dużej zawartości teiny (odpowiednikowi kofeiny), zielona herbata dodaje nam energii, której na diecie redukcyjnej czasami brakuje. Ponadto zielona herbata zapobiega powstawaniu cellulitu, z którym walczą nie tylko osoby z nadwagą.

Odpowiednio zaparzona zielona herbata pomaga także zwalczać zły cholesterol – obniżenie poziomu trójglicerydów to najskuteczniejszy sposób na zapobieganie miażdżycy, chorobie wieńcowej, a także udarom i zawałom serca mięśniowego.

Zielona herbata zawiera dużo witamin i minerałów: cynk, potas, wapń, fluor, mangan, miedź, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, a także polifenole, garbniki i przeciwutleniacze (katechiny i EGCG). Regularne picie zielonej herbaty wspomaga więc profilaktykę nowotworową, chroni zęby i dziąsła, wspomaga odporność.

Niestety zielonej herbaty nie powinni pić wszyscy. Przeciwutleniacz EGCG pogarsza wchłanianie się kwasu foliowego, dlatego kobiety w ciąży powinny pić zieloną herbatę w umiarkowanych ilościach. Pijąc zieloną herbatę, ograniczamy także wchłanianie się żelaza, dlatego jej nadmierne picie może powodować anemię.

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty

W przeciwieństwie do najpopularniejszej w Polsce czarnej herbaty, którą zaparzamy wrzątkiem, zieloną herbatę należy parzyć, zalewając jej liście wodą o temperaturze około 80 stopnic Celsjusza. Zieloną herbatę parzymy od 2 do 4 minut. Jeśli chcemy uzyskać napój, który nas pobudzi, herbatę należy patrzyć krócej. Długo parzone liście zielonej herbaty dadzą nam intensywniejszy w smaku napój, jednak jego właściwości pobudzające będą znacznie mniejsze.

Po zaparzeniu zielonej herbaty, należy oddzielić liście od napoju – dlatego herbatę należy parzyć za pomocą zaparzacza metalowego, silikonowego lub papierowego albo w specjalnym czajniku. Od sposobu zaparzenia zielonej herbaty nie tylko zależy jej smak, ale także właściwości. Jeśli więc chcemy pić smaczną i zdrową zieloną herbatę, wystarczy, że zalejemy ją wodą po dwóch minutach od jej zagotowania się.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Relaks po Pracy.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
0 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.